Είναι η στοιχηματική πλατφόρμα που στοιχηματίζω νόμιμη;

Με τη ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών να έχει πάρει πανευρωπαϊκές διαστάσεις, πολλοί παίκτες πριν στοιχηματίσουν αναρωτιούνται: πώς ξέρω αν η στοιχηματική πλατφόρμα  είναι νόμιμη;

Η απορία είναι από τις συχνότερες που φτάνουν στο email μου ή εμφανίζονται στα social. 

Καταρχήν αγαπητέ συνοδοιπόρε κάνεις πολύ καλά να αναρωτιέσαι αν η στοιχηματική πλατφόρμα , που πρόκειται να στοιχηματίσεις, είναι νόμιμη.

Εκτός των προστίμων που προβλέπονται σε διαφορετική περίπτωση, η ρύθμιση των τυχερών παιχνιδιών έχει ως σκοπό την δική σου προστασία. Είτε αυτό αφορά την ασφάλεια των χρημάτων που διατηρείς στον λογαριασμό σου online, είτε τη διευθέτηση των στοιχημάτων σου.

Οπωσδήποτε οι στοιχηματικές τυχερών παιχνιδιών δεν είναι κοινωφελή ιδρύματα να θέλουν να τους κερδίσεις χρήματα. Ωστόσο, πλέον ελέγχονται από μια κρατική αρχή, η οποία ορίζει και τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς. Και για να μη σε κουράζω παραπάνω, αυτό σημαίνει ότι αν κάτι πάει στραβά, έχεις κάπου να απευθυνθείς. Επιπλέον, μια στοιχηματική πλατφόρμα για να χαρακτηρισθεί νόμιμη, θα πρέπει να έχει λάβει άδεια λειτουργίας από την κρατική αυτή αρχή.

Για να ξέρεις λοιπόν αν η στοιχηματική πλατφόρμα λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα, πρόσεξε το κάτω μέρος της ιστοσελίδας της. Θα πρέπει να αναγράφει ότι λειτουργεί νόμιμα και σύμφωνα με την νομοθεσία της Ελλάδας.

Μπορείς επίσης να ανατρέξεις σε αυτό που ονομάζεται black list. Η λίστα αυτή δημοσιεύεται κι ανανεώνεται από την κρατική αρχή που αναφέραμε. Την Επιτροπή Εποπτείας κι Ελέγχου Παιγνίων. Την ΕΕΕΠ. 

Η λίστα αυτή περιλαμβάνει στοιχηματικές πλατφόρμες τυχερών παιχνιδιών που δεν έχουν λάβει άδεια και έχουν πέσει στην αντίληψη της επιτροπής. Υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα πρέπει να έχεις καν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές. Δηλαδή, όταν προσπαθήσεις να μπεις στην ιστοσελίδα τους, θα πρέπει να βγαίνει ένα απαγορευτικό μήνυμα αφού έχουν μπλοκαριστεί.

Αν τώρα μπορείς να δεις κάποια στοιχηματική πλατφόρμα που ΔΕΝ έχει άδεια, είναι πιθανόν να μην μπορείς να ανοίξεις λογαριασμό αλλά αν προσπαθήσεις να δημιουργήσεις λογαριασμό, θα δεις ότι η ίδια η στοιχηματική πλατφόρμα θα σε αποτρέψει. Έτσι είναι αδύνατον να στοιχηματίσεις στις στοιχηματικές αυτές, παρόλο που δε θα τις συναντήσεις στη black list. Κι αυτό γιατί δεν είναι παράνομες, αφού έχουν αποχωρήσει από την ελληνική αγορά οικειοθελώς.

Υπάρχει όμως τέλος και μια ακόμα περίπτωση:

  1. Να έχεις πρόσβαση στην ιστοσελίδα της.
  2. Εκείνη να μην αναφέρει τίποτα σχετικά με άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα
  3. Να μην περιλαμβάνεται στην black list της ΕΕΕΠ
  4. Να μπορείς να ανοίξεις λογαριασμό ενώ βρίσκεσαι στην Ελλάδα

Αν και οι τέσσερις αυτές προϋποθέσεις ισχύουν, καλώς ήρθες στην γκρι περιοχή της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών! 

Θεωρητικά είσαι ελεύθερος να τις χρησιμοποιήσεις. Εντούτοις, έχε υπόψη σου ότι ανά πάσα στιγμή οι εταιρίες αυτές μπορεί να συμπεριληφθούν στη black list. 

Αν κάτι τέτοιο συμβεί, πολύ πιθανόν η στοιχηματική πλατφόρμα να σε ενημερώσει εγκαίρως για να “τραβήξεις” τα χρήματά σου. Αλλά μπορεί και όχι. Έχεις ένα παραπάνω ρίσκο σε σχέση με τις στοιχηματικές που έχουν λάβει άδεια. Επιπλέον, σε περίπτωση αντιδικίας με την εταιρία, δεν μπορείς να απευθυνθείς στην ΕΕΕΠ.

Οπότε συνοψίζοντας, πώς μπορείς να γνωρίζεις εύκολα και γρήγορα αν η εταιρία τυχερών παιχνιδιών που συνάντησες, είναι νόμιμη:

Έλεγξε το κάτω μέρος της ιστοσελίδας της για αναφορά στην άδεια λειτουργίας της. Αν αναφέρεται, είναι νόμιμη.

Ανέτρεξε στην black list της ΕΕΕΠ. Αν περιλαμβάνεται, μην τη χρησιμοποιήσεις.

Αν δεν ισχύουν τα παραπάνω, βρίσκεσαι στην γκρι περιοχή. Μην εκπλαγείς αν ξαφνικά υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Γενικότερα λοιπόν παίξε νόμιμα... 

Το diavolakos.net διαφημίζει ΜΟΝΟ στοιχηματικές πλατφόρμες που είναι με άδεια από την ΕΕΕΠ και φυσικά λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα.

Μην ξεχνάτε λοιπόν πρώτα και πάνω απ όλα... Να παίζετε υπεύθυνα.

Bet365.gr

Bet365.gr

""ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ""
ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Stoiximan.gr

Stoiximan.gr

""ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ""
ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Novibet.gr

Novibet.gr

""ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ""
ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Pamestoixima.gr

Pamestoixima.gr

""ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ""
ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Stoiximan NewCampaign 350x1000 01

Stoiximan NewCampaign 350x1000 03